Порочни стереотипи в учтивото общество

От Дъглас Лейкок*

Laycock, Douglas. (1991). Vicious Stereotypes in Polite Society. University of Minnesota Law School. Retrieved from the University of Minnesota Digital Conservancy, https://hdl.handle.net/11299/166046.

Анотация: Статията на проф. Дъглас Лейкок разглежда склонността на хората да създават стереотипи за тези, с които не са съгласни, за тези, чиито интереси са в противоречие с техните, или за тези, които просто са различни от тях. Подобни стереотипи създават и засилват предразсъдъци, изкривяват политиката, политическите и конституционни дебати. Противно на представите на много хора, подобни предразсъдъци и стереотипи са еднакво характерни и за представителите на елита, всъщност на всяка обществена и професионална прослойка. Авторът, ползвайки статистически и социологически данни, доказва не само че създаването на стереотипи е вредно и необосновано, но и, че склонността към такова поведение е разпространена и сред университетски преподаватели, политици, учени, представители на елита, на хора от всякакви партии и с различни професионални поприща.

Ключови думи: стереотипи, предразсъдъци, свободно общество, обществен дебат, социални прослойки, елит, образование, статистика, социологически проучвания

Целият текст е наличен тук