Принципът на правовата държава в правния ред на Европейския съюз – еволюция, предизвикателства и перспективи[1]

Христо Христев[2]

Резюме: Настоящата публикация има за предмет да изя­сни как принципът на правовата държава се утвърждава като основ­но положение в правния ред на европейската интеграция, какви са неговите проявления и конкретни измерения според досега развита­та практика на Съда на ЕС, какви са предизвикателствата пред ефек­тивното му зачитане и какви гаранции за спазването на принципа са развити до момента или се очертават като необходимост в перспек­тива. Особен акцент в анализа е поставен на очерталата се кризисна тенденция в спазването на изискванията, произтичащи от принципа на правовата държава в Полша и Унгария, както и на отговора, кой­то институциите на ЕС и в частност висшата интеграционна юрис­дикция дават до настоящия момент на визираните проблеми.

Ключови думи: принцип на правовата държава, правен ред на ЕС, Съд на Европейския съюз, криза на правовата държава в ЕС

Принципът на правовата държава е един от основополагащите принципи, на които почива правният ред на европейската интегра­ция. Изведен в практиката на Съда на Европейския съюз, принци­път на правовата държава е закрепен като основна ценност на Съ­юза в чл. 2 от Договора за Европейския съюз (ДЕС). Неговото зачи­тане е условие за присъединяването и принадлежността на една държава към европейската интеграционна система, а от друга стра­на, спазването на изискванията, произтичащи от този принцип, е елемент на законността в правния ред на ЕС. Останал дълго време високо абстрактна категория, използвана рядко като ориентир в тъл­куването или допълнителен елемент за произнасянето на Съда на ЕС относно спорове, свързани с обхвата на осъществявания от него контрол, принципът на правовата държава придобива все по-ясни конкретни измерения в условията на възникналите предизвикател­ства пред неговото зачитане в редица държави членки на Съюза през последните години. Необходимостта да бъдат преодолени тези предизвикателства катализира разгръщането на значима юриспру­денция на висшата интеграционна юрисдикция относно непосред­ствените изисквания, които произтичат от принципа на правовата държава, а от друга страна, става повод за редица предложения за възприемането на нови разрешения относно гарантиране на негово­то ефективно зачитане.

В този контекст настоящата публикация има за предмет да изя­сни как принципът на правовата държава се утвърждава като основ­но положение в правния ред на европейската интеграция, какви са неговите проявления и конкретни измерения според досега развита­та практика на Съда на ЕС, какви са предизвикателствата пред ефек­тивното му зачитане и какви гаранции за спазването на принципа са развити до момента или се очертават като необходимост в перспектива. Особен акцент в анализа е поставен на очерталата се кризисна тенденция в спазването на изискванията, произтичащи от принципа на правовата държава в Полша и Унгария, както и на отговора, кой­то институциите на ЕС и в частност висшата интеграционна юрис­дикция дават до настоящия момент на визираните проблеми.

Целият текст е достъпен тук.

[1] “Liber Аmicorum в чест на доц. д-р Юлия Захариева”, УИ “Св. Климент Охридски”, 2020

[2] Доцент по право на Европейския съюз в Катедра „Международно право и международни отношения” на Юридическия факултет на СУ „Св.Климент Охридски”, доктор по право