За символ(ич)ната власт на българското наказателно право*

 

д-р Симеон Гройсман**

Анотация: Статията разглежда политическото и социологическото значение на криминализацията на деянията. Стъпвайки на понятието на „символна власт“ на социолога Пиер Бурдийо (1930-2002), авторът разглежда правото като инструмент, използван, за да се конструира реалността, да се създава мирогледът на адресатите на наказателноправните предписания на държавата. За обикновения човек правото представлява символна система, създаваща държавните знаци на социално одобрение и неодобрение на определено поведение. Символната власт дава държавната морално-политическа оценка чрез официалните актове на законодателството и на правоприлагането, особено що се отнася до съдебните решения. Тя упражнява своето въздействие чрез психологическата сила на юридическото като част от неговата фактическа сила.Наказателното право заедно с модерните пенетенциарни системи заема важно място в арсенала на държавата за въздействие. Според автора именно наказателното право притежава в най-висока степен символновластови функции.Авторът посочва обаче, че езикът на наказателното право не е магически език. Съблюдаването на наказателноправните запрети може да бъде заповядано, но не и автоматично осъществено чрез него. Авторът посочва, че в съвременното българско общество властва наказателноправният популизъм –политиката да се променят наказателноправните норми в угода на текущото мнението на широката публика по различни злободневни въпроси в противопоставяне на идеята за рационално планиране на дългосрочните последици в борбата с престъпността и често в противоречие с принципите на правото. Нормотворчествотопри наказателноправния популизъм се превърща в текущ процес на постоянно заклеймяване, в поредица от „празни“ актове на символна власт; ценностни декларации без обединяваща ги реалистична наказателноправна политика.

 Ключови думи: криминализация, деяния, социология, Пиер Бурдийо, наказателно право, символна власт, символична власт, социално неодобрение, наказателноправен популизъм, борба с престъпността, наказателна политика, санкция

              Целият текст е достъпен тук.

*Публикацията е подготвена с финансовата подкрепа на Националната програма „Млади учени и постдокторанти“ на Министерството на образованието и науката, за което авторът изразява своята признателност. Публикувана е в Сб. Научни четения на тема „Санкциите в правото“. С., УИ "Св. Кл. Охридски“, 2019, 403-417.

**Гл. ас. в ЮФ на СУ „Св. Кл. Охридски“